Hedeflediğiniz kiloya ulaşmak için belki aylardır o çok sevdiğiniz çikolatalı pastaya ve daha nice yiyeceğe hasret kaldınız, belki arkadaşlarınızla geçirdiğiniz vakitten çalıp egzersiz için vakit yarattınız. Tüm bunlar işe de yaradı. Ta ki bugüne kadar… Diyete devam etmenize rağmen birdenbire kilo vermeniz durdu. Haklısınız, çok sinir bozucu! Ama paniğe gerek yok, çünkü bu durum çok normal.
Diyet süreci de diğer her şey gibi inişlerle ve çıkışlarla doludur. Hedeflediğiniz kiloya ulaşana kadarki zaman diliminde sürekli aynı hızla kilo vermeniz genellikle mümkün olmaz. Bunun metabolizmanızla, kilo verdikçe almanız gereken kalori miktarının değişmesiyle ve daha pek çok şeyle ilgisi bulunuyor. Zaten sağlıklı olan sürekli hızlı kilo vermeniz değil, ideal kilonuza yaklaştıkça kilo verme hızınızın düşmesi.
Kilo vermem durdu, ne yapmalıyım?
Belirli bir kilo kaybı yaşadıktan sonra bir süredir aynı kiloda takılıp kaldıysanız ilk yapmanız gereken şey motivasyonunuzu kaybetmemek. Çünkü motivasyon kaybı diyete bağlılığınızı azaltarak kilo almanıza sebep olacak hatalar yapmanıza sebep olacaktır.
Umutsuzluğa ve endişeye kapılmayın ve kilonuzun günlük, haftalık ve aylık değişimlerini sakince gözlemleyin. Yaptığınız bu gözlem sonucunda kilonuzun sabit kaldığına karar verdiyseniz zayıflama sürecinizi tekrar başlatacak ufak değişimlere ihtiyacınız var demektir. İşte o değişimler:
1-Neler yediğinizi gözden geçirin
Zaten halihazırda bir diyet sürecinin ortasında olduğunuz için muhtemelen diyet listenize özen gösteriyorsunuzdur. Fakat “Kilo vermem durdu, nasıl hızlandırabilirim?” diye merak ediyorsanız belki de aradığınız cevap diyet listenizde gizleniyordur. Çünkü ufak kaçamaklar olarak gördüğünüz ve bugüne dek diyetinizi çok da baltalamadığını düşündüğünüz bazı besinler şu aşamada kilo vermenizin önünde birer engel haline gelmiş olabilir. Bunları fark etmenin en iyi yolu ise en az bir hafta boyunca besin günlüğü tutmak. Yediğiniz ve içtiğiniz her şeyi günbegün not alın ve günlük almanız gereken kalori miktarını aşıp aşmadığınızı kontrol edin. Bu yöntemle belki de size “kırk yılda bir” gibi gelen pasta, kurabiye, börek ya da içki kaçamaklarını sandığınızdan daha sık yaptığınızı fark edeceksiniz.
Diyete başladığınız zamanla belirli miktarda kilo verdikten sonra almanız gereken kalori miktarı aynı olmaz. Bu yüzden kilonuz değiştikçe almanız gereken kalori miktarını yeniden hesaplamalısınız. Fakat günlük 1200 kalorinin altına inmemeye kesinlikle dikkat edin. Çünkü çok az kaloriyle beslendiğinizde metabolizmanız kıtlığa bağlı bir uyku içerisine girer ve kilo vermeniz daha da zorlaşır.
2-Günlük alışkanlıklarınızı değiştirin
Metabolizmanızı canlı tutmanın yollarından biri de günlük alışkanlıklarınızı değiştirmek. Örneğin her akşam benzer yemekler mi yiyorsunuz? Arada bir akşam öğününüzde tam tahıllı tost ya da sebzeli bir omlet yiyerek vücudunuzu şaşırtabilirsiniz. Her gün aynı saatlerde yaptığınız egzersizi vücudunuzun alışık olmadığı bir saate taşımayı da deneyebilirsiniz. Yine egzersiz programınızda da değişiklik yapmanız mantıklı olacaktır. Diğer bir ihtimal de yaptığınız egzersizin artık size yetersiz geliyor olmasıdır. Bu durumda da egzersiz çeşidini ve şiddetini değiştirmek metabolizma hızınızı olumlu etkileyecektir.
3-Metabolizmanızı tekrar hızlandırın
Kilo vermem durdu şikayetinin en sık rastlanan sebebi metabolizma yavaşlığı oluyor. Düşük kalori alımı ve yüksek aktivite seviyesi bir araya geldiğinde metabolizma hızınızın düşmesine yol açabiliyor. Bu durumla karşı karşıya kaldığınızda metabolizmanızı canlandırabilmek için bir diyetisyene başvurarak ihtiyacınız olan kalori miktarını hesaplamanızı öneriyoruz. Bunu yaptığınızda muhtemelen ihtiyacınız olan kalori miktarı şu anda aldığınızdan daha fazla çıkacaktır. Bu durumda her gün aldığınız kalori miktarını azar azar artırarak günlük almanız gereken kalori miktarına vücudunuzu alıştırmalısınız.
Örneğin ara öğün yapmıyorsanız hayatınıza bu alışkanlığı yavaş yavaş dahil edebilirsiniz. Böylece kuruyemiş gibi sağlıklı atıştırmalıklarla metabolizmanızın gün içinde yavaşlamasının da önüne geçmiş olursunuz. Çok sık karşılaşılan bir durum olmasa da, uzun süre sağlıklı besinlerle beslendiğinizde de metabolizmanızda yavaşlama olduğunu hissedebilirsiniz. Bu durumu aşmak için yaklaşık 15 günde bir tek bir öğününüzde kaçamak yaparak pizza, makarna, hamburger ya da sevdiğiniz başka bir yiyeceğe yer verebilirsiniz. Yaptığınız kaçamakların ardından yine normal beslenme düzeninize devam etmelisiniz. Bu denemenizin tartıdaki sonucuna göre yine 15 günde bir yapacağınız kaçamaklarla vücudunuzu şaşırtmaya devam edebilirsiniz.
4-Sakin kalın ve pes etmeyin
Unutmayın ki vücudunuzun da tıpkı sizin gibi yaşadığı değişikliklere Zihinsel olarak zor olsa da bu durum sağlıklı yaşamın bir parçası olarak kabul etmeye çalışın. Vücudunuzun yaşadığı değişikliklere ayak uydurabilmesi için zamana ihtiyacı var. Bu süreçte kendinizi motive etmenin yollarını arayın ve bu yolun sonunda sahip olacağınız artıları düşünün. Bunlar pes etmemenize ve sakin kalmanıza yardımcı olacaktır.
Text content