YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI BAŞLARKEN VELİLERE DİPNOTLAR

YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI BAŞLARKEN VELİLERE DİPNOTLAR

.

Türkiye’de okulların açılmasına çok az bir süre kaldı. Belçika’da ise 1 Eylül, yani bugün itibari ile okullar kapılarını tekrar açıyor.

Hem veliler, hem öğrenciler, hem de eğitim personeli oldukça heyecanlı. Özellikle ilkokul 1’e başlayacak olan ya da ailesinden ilk defa ayrılıp okula gidecek olan ana okulu çağındaki çocuklar için ayrı bir heyecan söz konusu. Tatilden çıkıp derslere odaklanmak ve evden ayrılmak birçok çocukta adaptasyon sorununa neden olabiliyor. Peki yeni eğitim ve öğretim dönemine nasıl hazırlanmalı ve nelere dikkat edilmeli?

Okullar açılmadan en az bir hafta önce çocukların adaptasyon sorununu azaltmak için tatilden dönmek gerekir. Okul kıyafetlerinin ve kırtasiye malzemelerinin hazır olması, çalışma ortamının hazır edilmesi çocuğunuzun okula uyum sürecinde kendisini hazır hissetmesine yardımcı olacaktır.

Okulunu değiştiren öğrenciler okullar açılmadan önce yeni okullarını ziyaret edip, okulu gezmelidir. Bu sayede çocuğunuzun ilk gün kaygısı da azalmış olacaktır. Okul dışı etkinlik veya aktiviteler, çocuğun okula adaptasyon döneminden sonra başlamalıdır.

Özellikle yurtdışında yaşayan Türk kökenli göçmen çocuklar için organize edilen ana dili derslerine de çocuğunuzn kaydını yaptırmayı ihmal etmeyiniz. Zira yaşadığı ülkenin dili kadar, hatta daha fazla kendi ana dilini de öğrenmesi gerekmektedir. Ana diline yeterli seviyede hakim olamayan çocukların yaşadıkları ülkenin diline de hakim olmaları oldukça güç olduğu yapılan bilimsel araştırmalarla tespit edilmiştir.

Her çocuğun farklı bir gelişim süresi vardır. Çocuğunuz bir önceki sene herhangi bir derste zorlanmışsa bu kaygı unsuru haline getirilmemelidir. Örneğin erken çocukluk döneminde kız çocuklar erkek çocuklara göre daha farklı bir gelişim sergilemektedirler. Çocuğun zayıf olduğu konular değil, başarılı olduğu konular gündeme getirilip özgüven gelişimleri sağlanmalı ve isterlerse her şeyi yapabilecekleri hissi verilmelidir. Bu süreçte başarılı olduğu alanda sosyo-kültürel etkinliklere katılması onun özgüvenini geliştirmesindebüyük katkı sağlayacaktır.

İlk günlerde çocukların annelerinden veya evden ayrılmak istememeleri normaldir. Veliler olarak bizlere düşen görev, onlara güven duygusunu aşılayarak, empati kurarak, onları anladığımızı onlara hissettirmektir.

Yeni eğitim ve öğretim yılının tüm eğitim personeline,  öğrencilerimize ve velilerimize hayırlı olmasını temenni eder, esenlikler dilerim.

Zülbiye Ayaz

01 Eylül 2021

baixaisoft.com

Bir Cevap Yazın